Tikne thane o šajdipe te arakenpes đjivde manuša ki bibah ko Dunav

737

Унгарската спасувачка служба синоќа соопшти дека се мали шансите да бидат пронајдени уште преживеани лица по сударот на два брода во Дунав, во центарот на Будимпешта, каде седум лица загинаа, додека 21 се водат за исчезнати. „Повеќе би рекол дека нема надеж, отколку дека има мали шанси за да се извлечат преживеани лица“, изјави портпаролот на Унгарската национална амбулантна служба, Пал Дорфи. Според неговите зборови, причина за овој заклучок не е само ниската температура во Дунав, туку и силните водени струи, испарувањата над површината на реката, но и недоволно топлата облека која на себе ја носеле исчезнатите патници од потонатиот мал туристички брод, пренесе „Ројтерс“.

Ungarijaki policija erati iklile vahtaveja bašhi I bibah maškar e duj brodija save kuvgepes  anglal duj dive tikne thane o šajdipe ko pani te arakhen đjivde manuša. Thar mule manuša oficijalno legarela o numero  7, numa 21 legarenapes  panda sar bi arakavutne manuša.

E policijake pretstavnikoja vakerena,  nane amen šajipe te arakha olen đjivde,  tiknoj  o šajipe te ikala  ja palem te arakha  olendar  disave đjivde manuša, vakerga port parole  thar Ungarijaki  nacionalnikani ambulantaki sllužba Pal Dorfi.

Hazri kerga Roma Press