Zaev thaj Mickovski kho garavdo dikhipe bašh lavkeribe thar SJO?

1003

На ненајавена средба за јавноста вчера попладне власта и опозицијата по сè изгледа ги доближиле ставовите во однос на СЈО. Неофицијално се вели дека се сретнале лично Зоран Заев и министерката за правда Рената Дескоска – од една страна и лидерот на опозицијата Христијан Мицкоски и адвокатот Тони Менинковски од друга страна. Претходниот текст од предлог-законот за јавно обвинителство претрпел измени по предлог-амандманите на ВМРО-ДПМНЕ. Но, главните разлики, како што велат во Министерството за правда, остануваат. Страните се согласиле консултациите да продолжат.

Ниту партиите, ниту Министерството за правда не даваат повеќе детали за средбата. Медиумите известуваат дека страните може се согласиле за барањето на опозицијата СЈО да не ги продолжува предметите покренати после јуни 2017 година. Се шпекулира дека тие предмети ќе ги продолжи редовното обвинителство, но без прислушуваните материјали како докази. Овие информации остануваат непотврдени официјално. Иако беше најавено дека преговорите ќе продолжат денеска, досега нема информација за средба.

Naoficijalno havlarelapes ko eratutno dive  sine ikerdo  gavradikano dikhipe maškar Zaev thaj Mickovski, ko aniba maškar pumaro phnalo lafi sar ačhovela o bešlaripe thar Specijlanikano Adelati SJO.

Naoficijlano vakerelapes o lavkeribe sine resardo ko jekh than maškar o Zoran Zaev, Ministerka bašhi Hakajipe Renata Deskoska, Hristijan Mickovski thaj o Avukati Toni Meninkovski.

Akala infoa vakerena taro Alsat thane na oficijalno sa đji avdive na ovela dendo info đji ko sa e dikle

O info lenduno tano thar  AL- SAT