Bajrovipe o šajipe vaš i edukacija – dikhen Video…

902

Ромскиот Едукативен Фонд (РЕФ) организираше регионален семинар на тема “Млади Роми: од образование до вработување” во Скопје, Северна Македонија, во рамките на регионалниот проект “Зголемени образовни можноости за студенти и млади Роми во Западен Балкан и Турција”.

Настанот се одвивашепреку форуми за дискусија за владини органи, граѓански организации, меѓународни организации и други релевантни засегнати страни во контекст на инклузија на Ромите, да ги споделат своите искуства и научените лекции од реформите во образованието и политиките за вработување во нивните земји. На настанот, исто така, имаше можност да ги идентификува клучните предизвици за надминување на капиталните недостатоци за децата Роми и непречена транзиција од образованието до вработување.

Воведното обраќање имаше Музафер Бајрам, министер без ресор задолжен за спроведување на Стратегијата за подобрување на состојбата на Ромите и Х.Е. Самуел Жбогар, Шеф на Делегацијата на Европската Унија во Република Северна Македонија.

Учесниците беа пречекани од Анджеј Мирга, претседател на Одборот на РЕФ. Учествуваа повеќе од 50 владини претставници од министерствата за образование, промоција на човековите права и труд и социјална политика, претставници на граѓанското општество, Европската комисија, меѓународни организации и студенти и алумни корисници на РЕФ. Проектот е финансиран од Европската Унија.

Hazri kerga:Neđmedin A-Roma Press