Ikeribnaja thar o Presidenti e Raštrakoro Stevo P. kaovelli siguritetna thana e potikore etnikane kedinenge nevutne alosaribnaskere modeloja

771

Поддршката за промена на изборниот модел како своевидна прва заложба на шефот на државата, Стево Пендаровски, во сферата на внатрешната политика очекувано предизвика задоволство кај најзаинтересираните за таа реформа – помалите политички партии кои мака мачат независно да стигнат до макар едно столче во македонскиот парламент. Нивната иницијатива доставена во изминатиот период до неговиот кабинет е во насока на создавање пропорционален изборен модел со отворени листи и намалување на бројот на изборните единици. „Треба да има помал број изборни единици, без изборен праг или минимален праг на потребни гласови, кои би ѝ служеле на политичката застапеност во Собранието“, велат од кабинетот на претседателот, чија поддршка, случајно или не, се совпадна со најавите на премиерот Зоран Заев дека во случај летово да не добиеме датум за почеток на преговори со ЕУ, можни се и предвремени парламентарни избори. Од ВМРО-ДПМНЕ, кои досега цврсто стоеја на ставот дека се за класичен мнозински систем на избори, велат дека очекуваат прво да има иницијатива во Собранието, за  потоа да излезат со конкретен став. И од ДУИ велат дека биле подготвени за дебата. „Прашање е на политичките партии. ДУИ нема проблем ниту со една, со три или шест изборни единици. Сме ги разгледале овие можности и тие се помалку важни отколку одвивањето на изборниот процес“, изјави Бујар Османи, портпарол на ДУИ.

Ikherin bašh iranipe e alosaribnasko model sar jekhto buti e presidenteskiriStevo Pendarovski, ki dikhin thar buti savi preperela khi andruni politika sikavga hošipe  ko maj ikerutne  akale reformake odolaj thane –potikore politikane partie savensar sine olen pharipe te resaren ko jekh than sar bičalde ko Makedonijako parlamento. Olengiri inicijativa sas te anlarelpes proporcionalnikano modelo puterde patrinensar (listija) thaj tkhnovipe o numero  thar alosaribnaske kotora.

Valani te oven potikore alosaribnaske kedina, thaj na te ovelole minimalnikano prago thar kedime hangoja, save ka ikloven  sar minimalnikano anlaribe đji o than e Khedipnaske, vakerena thar kabineti e presidentesko, saveske isi thaj ikeripe kotar o premieri Zoran Zaev, vakeripnaja nilajeske te na resaraja ko dive tavdipnaske lavkeribe  e Evropsko Unijaja tadani šhaj te đjakerenpes  thaj Alosaribe.

Kotar o VMRO DPMNE, save đji akana bešena sas yorale  pal o klasikano alosaribnasko sistemo, akana vakerena  valani maj anglal te resarelpes I inicijativa đji k Khedipe, thaj pali odova te vakeren pumaro paluno lafi.

Pučipe thano đji politikane partie. DUI  nane ole problem ni jekhaja, trine jail šove alosaribnaske kotorensar jail edinice. Dikhalrgem sa akala šajipa thaj ola si amenge but po hari importatna tharo dova sar ka tavdel e Alosaribnasko procesi, vakerga o Bujar Osmani, portparoli kothar o DUI.

Hazri kerga:Roma Press