Pendarovski ano Berlin – Germanija della ikkeripe e Utarale Makedonija

786

Во рамките на посетата на Германија, претседателот на С. Македонија денеска се среќава со претседателот Штајнмаjер. На средбата со шефот на германската дипломатија Мас била потврдена германската поддршка за приеПретседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски, денеска во Берлин ќе биде примен од германскиот претседател Франк-Валтер Штајнмајер со сите воени почести во паркот Белви, по што ќе следат разговори. Во рамките на својата посета на Германија, Пендаровски вчера имаше средба со германскиот министер за надворешни работи Хајко Мас, на која било разговарано посебно за изгледите на земјата за прием во Европската унија. Германија со децении ги поддржува западнобалканските држави на патот кон безбедност, зашто тоа се земји кои се наоѓаат директно пред вратите на ЕУ и нивниот развој има директни последици и врз Германија, соопшти германското МНР.

Ko pervazija  thar misafirluko ani Germanija, o presidenti thar  Republika  Utarali Makedonija avdive  dikhelapes e presidenteja Štajnmajer. Ko dikhipe e šefoja thar germnaijaki diplomatija Mass  bašh  vakerduno  bašh Germanijako ikkeripe kuvibaske ko đjenipe  ano EU I Republika Utarali Makedonija.

Stevo Pendarovski , avdive ano Berlin ka ovele dikhipe thaj  e Germanijake presidenteja Frank -Valter Štajnmajer  ikerde  askerengere sajdipnaja ano parko ko Belvi, pali odova  ka tavdelpes o lavkeribe.

Germanija  decenijensar  ikherela purabbalkanikane  raštre ko drumo  upral arrakhipe, sostar  odolaj thane puvja  save araklagovena  direktno  anglal e vudara ko EU thaj olengoro  buvlaripe  ovelaolen palunipe  upral i Germanija, havlarga  germanijako MNR.

Hazri kerga:Roma Press