Šhele Jerijenge dengapes bilovengoro hajbe bebenge

1135

Сто семејства од ромска националност денeска добија храна за бебиња, која што ја  обезбеди Националниот ромски центар (НРЦ) во соработка со Банката за храна од Скопје и Федерацијата за борба против сиромаштијата. Донацијата е по повод верскиот празник Рамазан Бајрам, а е наменета за деца до 18 месечна возраст. Помошта се состои во млеко во прав, бебешка храна и кашички.  Со ова сакаме да им помогнеме на социјално загрозените семејства, односно на нивните деца. Вредноста на пакетот е околу 3.000 денари што е голема помош ако се знае во каква матерјална состојба се наоѓаат овие семејства, – вели Ашмет Елезовски, претседател НРЦ.   НРЦ е дел од мрежата Банка за храна или Нулта глад, која што ја обезбеди донацијата преку познатите маркети во земјава. Елезовски се надева дека во оваа акција ќе се вклучат повеќе кумановски фирми, како и локалната самоуправа Куманово.

Šhele jerijenge ulavgapes bebengoro hajbe bašh romane jerije , bašh akaja čipota te ovel resardi sebepi thano o Romano Nacionalnikano centrumi ko buti kheripe e Bankaja bašh hajbe  thar o Skopje  thaj i federacija  ko maribe mujal e čhorolipnaske.

Akaja donacija resarela ko jekh phanle e biđukoja Ramazansko Bajrami, thaj dendi thani čhavorenge thar 18 čhonengoro barovipe.

NRC -thano đjeno thar i mreža e Bankaki bašhi hajbna, savi arakhela donacie upral penđarde  marketija ki raštra. o Presidenti Elezovski havlarela bašh akaja akcija so ka len than  thaj avera kumanovake firme, sar thaj loklanikani korkoro keribe buti ko Kumanovo.

Hazri kerga -Roma Press